OM

IMG_1783

VÄLKOMMEN till Chic & Fair!
Denna blogg handlar om en medveten livsstil i tiden.
 Längtar du liksom jag efter att leva klimatsmart och medvetet utan att behöva tumma på det chic-a, moderna, sköna och glammiga? Jag är en klassisk all-in-personlighet och lämnar väldigt lite åt slumpen, utan får snarare ständigt påminna mig om att ha måttfullhet som motto. Jag gillar att hålla mig uppdaterad kring det senaste för att göra de klokaste miljömedvetna och sunda valen. Chic & Fair är tänkt som en sida för inspiration men utan pekpinnar eftersom jag är övertygad om att vi alla behöver få göra saker i vår egen takt och hitta vår egen lagomnivå.

MIN VISION
Min vision för bloggen Chic & Fair har varit att förmedla att det hållbara medvetna livet är för alla; er ekonördar gamla i gamet, för er som bara börjat nosa på det ekologiska, för er småbarnsföräldrar som vill skapa den bästa giftminemerade miljön för era barn, för er sminkintresserade tonårstjejer och alla ni som befinner er någonstans där emellan. Även om mina inlägg kräver grundlig research så vill jag paketera det som kan kännas lite krångligt, obekvämt, dyrt och helylle i ett lättillgängligt, handfast och lustfyllt format. Bredden på läsare är kvittot på att jag lyckats och det gör mig upprymt tacksam eftersom jag är övertygad om att det den hållbara livsstilen passar alla. Alla som vill.
För mig är det kopplingen mellan det hållbara för klimatet och det hållbara för individens hälsa som är själva grejen, det hänger liksom ihop.

OM MIG
Jag bor med min familj i en by i Åre kommun som heter Mörsil. Här bor vi en stor och lantlig prästgård som vi inrett mestadeles med secondhandmöbler, våra garderober är fyllda med secondhand- eller slowfashionfynd och vårt bröllop var en riktig vintage dream. Här får du följa vår vardag och vara med när jag  kokar mina egna skönhetsprodukter, tipsar om städning utan skadliga kemikalier, när jag komponerar nya goda vegrecept eller spenderar en dag tillsammans med arbetskollektivet. Här kan du läsa om ekologisk skönhet, plastbantning, hur du övar upp loppisnäsan, tipsen för arbetet med giftfri förskola, fiffiga återbruk, hur du inreder och renoverar hållbart och mina tankar om hälsan, livet, fertiliteten och kärleken…
När jag fick mitt första barn tog jag det hållbara tänket ett steg till och mitt engagemang att skapa en giftminimerad vardag för min dotter och för hennes kamrater på förskolan kändes högst angeläget. Då tog kemikaliebantningen, den ekologiska från grunden lagade maten och minimerandet av skadliga kemikalier skruv på riktigt.
Med ett förflutet i skönhetsbranchen som makeupartist, både utomlands, framförallt i London och i Sverige (bl a på Makeupstores huvudkontor och MTV) har jag på senare år intresserat mig för rena ekologiska produkter. I mitt badrum hittar du sådant du normalt skulle hitta i ett skafferi och de renaste produkterna på svenska marknaden,  fria från tillsatser.

Jag jobbar heltid som sång- och pianopedagog på Åre Kultiurskola och har ett ideellt brinnande engagemang med fyra år som ordförande på föräldrakooperativet Gåvan, en förskola med giftmineimerat fokus och ekologiskt kök. Jag bloggar när jag har lust, när jag har tid, när det passar mig och när jag verkligen har något jag vill förmedla med eftertryck. Bloggen har fått utmärkelsen ”Inspiratörer för Hållbar Livsstil” två ggr 2015 och 2017 läs mer på GreenMatch hemsida. En kanske jag hamnar på en bloggportal och får mölighet att skriva dagligen…vem vet.

MEDVETET KONSUMERANDE
En av utmaningarna för mig är att tämja mitt konsumerande, eftersom jag  i grunden är mer av en spender än en saver.  Mitt klädintresse, mitt skönhetsintresse, mitt inredningsintresse behöver jag inte släppa, utan bara förhålla mig till på ett annat sätt. Jag upplever det som en befrielse i att äga färre saker och ändå behålla det som är jag.  Jag månar om min egen tidlösa stil. Jag har ett brinnande intresse för second hand- och vintage shopping, jag har övat upp min loppisnäsa och denna passion är för mig en en stor del av en klimatsmart livsstil. Att inspirera andra att välja den vägen är för mig ett kall. Att leva & konsumera medvetet innebär mindre av det som är onödigt och mer av det som är viktigt på riktigt!

Mina inlägg tar tid att skriva, de kräver både research och eftertanke och min önskan är att du ska läsa i lugn och ro, slå dig ner med en kopp god dryck i din favoritfåtölj och ge dig tid för reflektion och inspiration!
Heja oss som orkar vara lite besvärliga och som vill förändring för våra barn, för vår hälsa och planetens framtid. Tack för att du är här!

/Ulrika Persdotter Dahlberg
kontaktuppgifter:

ulrikapersdotter@gmail.com

070 670 02 27

19 tankar på “OM”

 1. Joanna Eklund skriver:

  Rackarns så bra, härligt o inspirerande!!!

 2. Fint och medryckande, Ulrika. Vad härligt du skriver och beskriver!

 3. Alexandra skriver:

  Du är en ekologisk skönhet! Lycka till och myskramar från oss i Skåne

 4. Hanna Törefors skriver:

  Bra blogg Ulrika! Hur har du hunnit fylla den med så mycket på så kort tid?! Kul att ses på SMI idag;-). /Hanna från Gnosjö

  • Tack ”Hanna från Gnosjö”…kul att se dig med. Du är en glad och frisk fläkt! Jag är fullproppad med uppslag som bara vill ut…;) Jag vet vad jag fyller kvällarna med om man säger så. Ses snart!

 5. Hej! fantastisk blogg!
  kan man få kontakt med dig på något sätt?
  Med vänliga hälsningar Linn

 6. arja kalvas skriver:

  Tack för blogg! Jag gillar verkligen den, då du skriver så bra och ser helheten gällande produkter (LCA) och deras påverkan på ekosystemen. Du kan också sätta saker i deras rätta sammanhang och undviker kvällstidningarnas obegripliga larm-journalistik eller fb-gruppernas diskussionstråd med starka åsikter emot/för utan förståelse för minsta grundfakta. Jag har letat efter faktafel, men hittat inga än så länge…hör nog av mig ifall jag ser nåt som inte verkar stämma;)

  • Tack. Blir nyfiken på vem du är…

   • arja kalvas skriver:

    Hej Ulrika!
    Jag är en miljöintresserad marinbiolog, som hållit på med hållbar livsstil innan ordet fanns, dvs sedan 70-talet. Men trots intresset och vissa kunskaper är det dock så himla svårt att välja rätt, (vilket borde vara tvärtom!) Egentligen behövde var man ha en egen miljökonsult (=du;) som kontinuerligt tar reda på saker… Samtidigt inser jag att de strukturella systemfel kan inte rättas till enbart genom de enskildas konsumtionsval, utan det behövs styrmedel, så man bör också påverka samhället genom politik mm.
    /arja

 7. miss ostensson eco-chic creations skriver:

  hi there and thanks for a great blog! I have nominated you for the Liebster award. best regards http://ecodesignumea.wordpress.com/

 8. Monica Thebrin Olsson skriver:

  Tack för din fina blogg! Fick nyligen tips om den och blev jätteglad när jag började läsa. Äntligen någon med liknande idéer som jag har! Det här med barn bl.a. Står mig varmt om hjärtat. Har själv 4 stycken varav 3 är vuxna idag. Har alltid följt mitt hjärta när det gäller dem och idag märker jag resultatet av det 🙂
  Fick försvara mig, förklara mig mycket under deras uppväxt varför jag bröt mot samhällets normer! Men det ger lön för mödan, jag vet!!
  Har också börjat tänka ekologiskt när det gäller mat och skönhetsprodukter m.m
  Second hand och loppisar är toppen!
  Bra att du följer det du tror på, jag lovar dig det blir bäst i slutändan!
  Stor kram ❤

 9. Fortsatt all Lycka till med Dina värv !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s