IMG_4863

Min man opererar höften i morgon, han kommer bli sjukskriven ett par månader och jag boar och förbereder så där som man gör straxt innan man ska ska föda barn. Jag är lite nervös över hur jag ska klara vardagen med alla sysslor själv, allt det som vi annars delar på. Vårt hem är verkligen ingen enmansshow. I går kom leverans på 3 ton pellets, källaren är full med ved, bilen är tankad, jag har storstädat kyl, klädkammare och tvättstuga. Min man kom hem med en ny diskmaskin och storhandling idag och jag har fyllt frysen med nybakt bröd. Massor.

IMG_4864
Det blev stora höga limpor på rågsur och dinkel och ljusa baguetter och bullar på dinkelsur.

När ändå ugnen var i gång passade jag på att göra surdegspizza till middag.
För mig är detta pizzornas pizza, en riktig succérätt rakt igenom. Du blir behagligt mätt och inte så tung i magen som med vanlig pizza. Dessutom är den fenomenalt god. Första gången gjorde jag den på vanlig bröddeg och insåg att jag behövde mer salt, lite socker och olivolja, samt göra pizzorna ännu tunnare för att få till den perfekta resultatet. Idag serverades pizzan med röd pizzasallad, toppad med färsk ruccola.

DEG
(för 12 bullar, hälften till pizza, hälften till bröd)
Fördeg kvällen innan: 1 dl siktad dinkelsur, 3 dl siktat dinkelmjölk, 3 dl vatten.
Själva degen (5-6 timmar innan gräddning): fördegen från kvällen innan, 13 dl siktat dinkelmjöl, 4,5 dl vatten.
Efter 1 h: Tillsätt 2-3 msk salt, 1 msk socker 4 msk olivolja och jobba degen igen.
Efter ytterligare 3h: gör runda bollar och låt stå i kylen minst 1h

TOMATSÅS
1 tetraförpackning passerade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt eller örtsalt
1 tsk socker
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 msk tomatpure

Koka ca 15 min, låt svalna.

IMG_4857

TOPPING VUXENPIZZA
tomatsås
rödlök
champinioner
zuccini, (grillad eller stekt)
oliver
riven ost
mozzarella

+ ruccola efter gräddning

IMG_4862

TOPPING BARNPIZZA
tomatsås
skivade tomater
riven ost
mozzarella

Gör pizzorna supertunna, lägg på topping och grädda i ugnen på 275 grader tills de fått färg (ca 10-15 minuter per pizza).

Dela upp i bitar och ät allt eftersom pizzora blir klara, eftersom det bara går att grädda en, max två åt gången.

RÖD PIZZASALLAD:
Finstrimlad rödkål som får dra i salt så den mjuknar
Paprika
Morötter
Dressing: 1 tsk agavesirap (houng/socker elller hoppa över sötning), 2-3 msk valfri olja, 1-1,5 msk ättika, svartpeppar.

Häll på dressingen minst 2-3h innan

ENJOY!