Etiketter

, , , , , , , , ,

IMG_3214

Jag är 43 år och väntar mitt andra barn som kom till alldeles naturligt på första möjliga precis som alla mina fem graviditeter. Jag är i v39 och väntar med spänning på när det är dags för liten att möta oss och planetens ljus.

Fertilitet är ett ämne som väcker starka känslor och mitt inlägg idag är förstås min syn på det hela. Jag är ute efter att väcka hopp och ge konkreta tips för dem/oss som behöver. Jag är medveten om att det inte kommer fungera för alla men jag tror att det finns många vägar till ett liv med barn och kanske finns det någon här som delar min syn eller får nys om något som kan bli avgörande. Framförallt så önskar jag att vi ser barnafödande med en större dos hopp, speciellt för oss som är lite äldre.

Min svårighet  har inte varit att lyckas att bli gravid men att få graviditeterna att stanna. Tre av mina fem graviditeter slutade med missfall. Jag anser mig inte vara extremt hårt drabbad och ser faktiskt inte ens att jag har haft ,vad man kallar upprepade missfall, eftersom det varit långt mellan dem. Däremot har de påverkat mig starkt på flera plan, både för att jag förstås upplevt en fruktansvärd sorg men också för att varje missfall har fört mig in på nya kunskapsspår och gett mig lärdomar som jag vet att jag måste dela med mig till alla som vill och försöker.

Stora delar av detta inlägg låg färdigt efter mitt tredje missfall förra hösten. Min vision var att dela det först när jag blivit gravid igen så att jag skulle kunna få vara ”det goda exemplet”. Det tog mig fem månader efter missfallet att få tillbaka min ägglossning. Jag gjorde både akupressur och tog ett naturpreparat som heter inositol för att få igång ägglossningen igen och på den första efterlängtade ägglossningen tog det sig direkt. Det jag gjorde annorlunda mot tidigare var att jag tog Q10 och melatonin för förbättrad äggkvalite´och kortison för att att dämpa mitt överaktiva immunförsvar, om deras effekter skriver jag mer nedan.

SLÄPP UT DEMONERNA

För det första: Lets talk about it. Det förbjudna. Ordet ingen verkar vilja prata om eller ens tänka. Missfall. Skräcken. Det ordet man inte vill få träff på när man googlar som gravid.

När jag fick mitt första missfall och skrapades i v 13 insåg jag hur många andra i min omgivning som drabbats men som aldrig pratat om det. Vid samtliga mina missfall var det många som kände till mina graviditeter, alla på jobbet, familj och flera vänner.

Man ska ju inte berätta för tidigt ifall det går fel. Just den inställningen har jag tyckt varit lite sorglig.  Så om det går fel så tänkte man hålla det hemligt då, låtsas vara förkyld, vara ensam och ledsen och bära någon slags ologisk skuld och känsla av misslyckande? Jag väntade längre denna gång jag kände för mer integritet helt enkelt. Det där måste vi ju alla få bestämma hur vi vill göra.

Jag tycker vi behöver öva oss på att prata om saker i det här integritetslandet lagom. Våga dela det outhärdliga, mörka och sårbara, först då kan vi närma oss varandra på riktigt. Jag är ofta brutalärligt öppen med att dela det värsta och har upplevt att först då får andra chansen att bära, stötta och även dela sitt. Att vända bort blicken för att vi inte vet hur vi ska möta eller rädslan för om vi ska orka bli mötta skapar bara separation, exkludering och ensamhet.

När vi vågar får vi plötsligt chansen att känna varandras sanna jag och förstå våra likheter eller bara finnas i det obegripliga. När demonerna släpps ut i ljuset så spricker de. Eller åtminstone blir de lite lättare att hantera.

FÖRDOMAR OCH LÄRDOMAR 

Det finns en del föreställningar och okunskap kring fertilitet som jag vill slå hål på. För många som befinner sig i ”fertilitetskarusellen” är säkert mycket av detta inte några nyheter. Jag har fått förmånen att gå till en extremt kunnig privatläkare i Östersund, Ove Jörgensen, med Sveriges bästa statistik gällande antal lyckade graviditeter. Jag har erfarenhet av tre inseminationer som singelkvinna! (under hormonbehandling) har genomlidit tre missfall, varav 2 med min nuvarande man och en fullgången graviditet, vår dotter Meja snart 6 år och hennes lillasyster i magen, båda kom till alldeles naturligt när jag var 37 och 43 år. Med dessa erfarenheter i bagaget så har jag fått möjligheten att lära mig massor och testa olika preparat med & utan framgång.

Några för mig viktiga lärdomar:

1) Det GÅR att förhindra missfall.

2) Det GÅR att förbättra äggkvalitet.

3) UNDVIK helst tidigt ultraljud före v 9.

4) Kvinnor över 40 föder FRISKARE barn.

5) Man BEHÖVER inte vänta 1-6 cykler efter missfall för att bli gravid igen, inte ens tills efter första mensen.

6) Man KAN få preparat utskrivna som normalt brukar användas vid IVF utan att vara IVF-patient.

7) Att boosta med immunstärkande vitaminer BEHÖVER inte vara bra.

  1. Det GÅR att förhindra missfall. Jag tror absolut att naturen har en fantastisk förmåga att stöta bort det som inte är friskt MEN att säga att ”tyvärr kan man inte hindra missfall det är så vanligt och något som de flesta ska igenom och det går inte att påverka” är inte helt sant. Det finns olika orsaker till missfall några saker man kan göra för att förhindra att det sker. DSC_0093 Vissa missfall orsakas av blodproppar och därför kan blodförtunnande medicin vara en lösning. I många fall som troligen för mig så kan brist på progesteron göra att man inte behåller sin graviditet. Vissa av oss har vad man kallar ett överaktivt immunförsvar där kroppen stöter bort det kroppen upplever som främmande. Det kan behandlas med kortison, zonterapi och immunförsvarsreglerande kosttillskott. Att förebygga med kosttillskott för att få till ett friskt foster är alltså möjligt. Därför tillsätter man just dessa preparat vid IVF.
  2.  Det GÅR att förbättra äggkvalitet. ”Vi har bara ett visst antal ägg och de blir sämre med åren, det kan vi inte påverka” är en sanning med modifikation. Äggen blir färre men forskning visar att bland annat melatonin (ett naturligt hormon som normalt används vid sömnsvårigheter) och Q10 kan ge bättre äggkvalitet .

DSC_0087

Så här skriver fertilitetsguiden om melatonin:

När forskarna testat teorin att melatonin kan ha en skyddande roll i IVF, valde de en stor grupp kvinnor som redan misslyckats med flera IVF-er på grund av dålig äggkvalitet. Ungefär hälften fick 3 mg melatonin kl 22 och den andra hälften fick inget. Den grupp som fick melatonin ökade nivåerna av melatonin i äggblåsorna och minskade nivåerna av det skadliga pro-oxidant 8-OHdG. Gruppen hade även en berfruktningsgrad på 50% och 19% ledde till graviditet.

I gruppen utan melatonin var resultaten endast hälften så bra, 22,8% befruktades och endast 10,2% ledde till graviditet. I studien konstateras att: ”.. Oxidativ stress orsakar toxisk effekt på oocytmognad och melatonin skyddar oocyter från oxidativ stress. Melatonin förbättrar sannolikt att äggkvaliteten”.

Så här skriver fertilitetsguiden om Q10:

Ska ni ta något – så ta Q10! Antagligen det bästa du kan tillsätta för bättre ägg. Q10 är en vitaminlik substans som finns i alla dina celler. Q10 har länge varit föremål för omfattande forskning, då det har en viktig roll i kroppens energiomsättning. Kemiskt är Q10 ett mellanting mellan E-vitamin och K-vitamin. Det finns som sagt i alla celler förutom de röda blodkropparna och är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som produceras i levern men produktionen avtar successivt med start vid 20 års ålder. Det styr energiproduktionen i cellernas kraftverk (mitokondrierna) och Intar en särställning bland vitaminer och mineraler då tillståndsförbättring vid brist inträder redan efter 1-4 veckors intag.

Q10 förekommer huvudsakligen i feta livsmedel som exempelvis vegetabiliska oljor, feta fiskar, kött och nötter. I grönsaker har Q10 påvisats i t ex spenat och broccoli samt i cerealier i riskli och vetegroddar. 

Doserig: ca 500 mg/dag men en del forskning föreslår även högre doser.

3) UNDVIK helst tidigt ultraljud före v 9. Anledningen att man gör tidiga vaginala ultraljud (VUL) är för att skapa en trygghet att det står rätt till och det sägs ju att risken är minimal för missfall om man sett ett tickande hjärta. Mejas hjärta såg vi i vecka 6. Vid vårt tredje missfall gick vi på VUL i v 8 och den första frågan vi får är om vi är säkra på hur långt gångna vi är. Jag är tvärsäker på dagen och då får vi det tråkiga beskedet att fostersäcken ser tom ut och att vi behöver invänta eller framkalla ett missfall. Läkaren tror att det tillsatta progesteronet behållt en falsk graviditet  MEN när jag tre dagar senare åker till Kvinnokliniken för utdrivning och en second opinion hittar läkarna det tickande hjärtat och ett levande litet pyre. Jag får besked om att vara i v 5-6 istället för 8-9 & att detta är tydligen inte ovanligt. Befruktningen sker men celldelningen kommer i gång senare. Det tickande hjärtat hade alltså kommit igång någon gång sedan det senaste ultraljudet för tre dagar sedan. Jag blir iskall vid tanken på om de inte sett hjärtat vid detta ultraljud heller och valt att driva ut ett levande foster. Vi kan bli så lurade. Jag lovade mig själv att aldrig igen göra ett ultraljud förrän tidigast v 9 med denna kunskap och denna gång väntade vi tills v 12.

IMG_8543

4) Kvinnor över 40 föder FRISKARE barn.  Det är sant att det statistiskt sätt är svårare att bli gravid och behålla en graviditet ju äldre vi blir MEN det finns mycket skrämsel och fördömande gentemot äldre mammor som faktiskt är felaktig. Att det till exempel skulle vara oansvarigt att få barn efter 40 gör mig rent utsagt förbannad. Den senaste forskningen visar nämligen på motsatsen, kvinnor över 40 föder friskare barn…och att en av anledningarna är att äldre mammor generellt lever mer hälsosamma liv.  Läs om den forskningen HÄR.

IMG_9686

Alla jag känner som fått barn efter 40 har det gått väldigt bra för. Personligen är jag glad över att vara äldre. Jag känner mig tryggare och coolare nu än för 10 år sedan. I hur jag vill leva mitt liv och hur jag vill vara som mamma. Allt känns väldigt naturligt för mig. Dessutom känns det förlegat att idag vara för fixerad vid ålder, det är så mycket som förändrats både kring vår hälsa och vårt förhållningssätt till åldrande. Jag tänker bara på mina föräldrars generation och deras 10 och 15 år äldre vänner som visar på en vitalitet och energi som inte alls liknar ålderdomliga tanter och farbröder.

5) Man BEHÖVER inte vänta 1-6 cykler efter missfall för att bli gravid igen, inte ens tills efter första mensen. Många som fått missfall får rekommendationerna att vänta minst en mens för att man ska kunna veta exakt när befruktningen skett. Många gånger är rekommendationerna att vänta 3 månader och ibland så länge som 6 månader för att ”livmodern ska läka”. Det kan vara psykiskt påfrestande att ge sig på det hela direkt men om man orkar så är det faktiskt inte alls ovanligt att bli gravid på den ägglossning som kommer direkt efter missfallet. Experterna menar att det kan bero på att kroppen är inställd på graviditet. Det är alltså inte farligt eller riskfyllt bara man orkar och vågar mentalt.

Läs mer HÄR och HÄR 

Från babyhjälp:

”Det finns de som hävdar att det är lättare att bli gravid efter ett missfall. Generellt så kan man dock inte säga att alla som fått missfall lättare blir gravida strax därefter. Det finns dock forskning som tyder på att det någon månad efter ett missfall kan vara lättare att bli gravid. Detta tros bero på att man vid ett missfall tömmer livmodern och på så sätt skapar en gynnsam sekretmiljö bestående av östrogen- och progesteron vilket är bra för ett ägg som ska fästa efter befruktningen.” 

Jag hade som mål att bli gravid inom ett halvår efter mitt missfall och hade turen/lyckan att det blev så.

6)  Man KAN få preparat utskrivna som normalt brukar användas vid IVF utan att vara IVF-patient. Jag har fått googleförbud från flera läkare man hade jag inte googlat hade jag inte ”ramlat över” de preparat och metoder som blev avgörande. Jag har hamnat i trådar där andras berättelser visat på framgång och jag har vågat fråga min läkare om att få prova dessa preparat, som normalt används i samband IVF (provrörsbefruktining/assisterad befruktning) ,vilket min läkare varit villig att testa. Jag har spolat äggledare, fått både progesteron, fragmin (blodförtunnande för att minska risk för blodpropp som kan vara orsak till missfall) melatonin för att öka chanserna till förbättrad äggkvalitet och kortison för att dämpa mitt immunförsvar,  trots att jag inte varit IVF-patient. Jag tycker att det borde erbjudas fler utan att man nödvändigtvis behöver genomgå IVF.  Jag förstår att för vissa är IVF den enda lösningen men jag tänker att mycket av de råd, behandlingar och preparat som används i samband med IVF för att förbättra ägg och ge minskad risk för missfall kan användas och testas för andra som inte genomgår IVF och som kanske aldrig kommer behöva det för de fick chansen att testa preparaten först. Jag rekommenderar att kontakta en privat gynläkare eftersom min upplevelse är att det finns mycket restriktioner inom landstinget, när det kommer till både provtagning och recept.

7)  Att boosta med immunstärkande vitaminer BEHÖVER inte vara bra.

När min läkare berättade att han ville ge mig kortison för att dämpa immunförsvaret blev jag brydd. Det tycktes så motsägelsefullt att medvetet göra immunförsvaret sämre. Så läste jag på och förstod att det kan ställa till det för oss som har överdrivet bra immunförsvar.

DSC_0091.jpg

Om immunförsvaret är överaktivt så betyder det inte bara att vi är överdrivet friska och sällan blir smittade av förkylning eller magsjuka utan att det också faktiskt kan göra oss väldigt sjuka. När immunförsvaret inte är upptaget med att hålla förkylningar och magsjukor borta så kan det börja sysselsätta sig med att angripa andra fenomen det upplever som främmande, som t ex sperma, ägg eller embryon. Det kan även angripa den egna vävnaden i kroppen. Immunförvaret kan alltså uppleva våra egna organ som främmande. Då drabbas vi av det som kallas autoimmuna sjukdomar som exempelvis sköldkörtelsjukdom, diabetes, reumatism och cancer. Jag har ofta blivit förvånad över hur människor som jag upplever som extremt hälsosamma och friska plötsligt drabbas av förfärliga sjukdomar och jag tror detta kan vara förklaringen.

När jag förstod att det kunde vara till min fördel att faktiskt bli lite sänkt i immunförsvaret kunde jag välkomna förkylningar och trötthet och när jag blev gravid denna gång var jag både förkyld och utmattad pga hög belastning på olika områden i livet. Många andra vittnar om hur ägget fäst när de varit sänkta i immunförsvaret.

DSC_0095

 

Jag som alltid trott att en ska boosta kroppen med så mycket vitaminer och mineraler som möjligt och plötsligt visar det sig att motsatsen verkade vara mer gynnsam för mig och flera med mig. Jag läste på för att hitta alternativ till kortison för att dämpa eller reglera immunförsvaret och lärde mig att D-vitmain och Colostrum båda är immunreglerande, vilket betyder att de både kan boosta och dämpa. Immunstärkande preparat  som exempelvis c-vitamin valde jag bort. Läs mer om Colustrum HÄR.

MÖJLIGHET TILL FÖRÄNDRING 

Vi behöver inte stå handfallna inför faktumet ofrivillig barnlöshet, upprepade missfall eller odugliga ägg. Vi behöver inte acceptera och ge upp och IVF behöver inte vara den enda lösningen. Det kan finnas möjligheter till förändring, om vi bara blir erbjudna och upplysta. Kanske inte för alla men för många. Randine Lewis författaren till boken ”The infertility Cure” hävdar att det finns inget som heter infertilitet, att det är en myt, vilket kan uppfattas som ett otroligt provocerande och uppkäftigt ställningstagande. Jag upplever det faktiskt mer befriande. Han arbetar enligt den österländska läkekonsten med att hela hela kroppen och få kroppen att själv producera de hormoner som behövs.

Självklart är det svårare ju äldre vi blir rent statistiskt men det behöver inte vara så. Jag tror inte att jag egentligen är så mycket värre drabbad än yngre kvinnor.

Det som sänkte mig värst vid senaste missfall var min trygga tilltro till progesteron/Lutinus som gjorde att Meja stannade och ett tickande hjärta, som den gången inte visade sig vara något att förlita sig på.

Däremot så tror jag fortfarande att progesteron är viktigt för att behålla en frisk graviditet. Fördelen med att kolla hjärtslagen var ändå för mig för att veta om jag skulle behålla graviditeten eller få hjälp att driva ut den. Att som vid mitt första missfall, sk missed abortion, gå i fyra veckor med en känsla av att det avstannat och vänta på naturlig utdrivning var för psykiskt påfrestande för mig, det gör jag aldrig om. Åk in akut om du inte blir skickad på VUL. Få hjälp att bli av med det ofriska (med hjälp av tabletter som drar ihop livmodern) och börja om.

Att bli skrapad kan vara värre mentalt för kroppen och kroppen hänger inte med. Går det att undvika så tycker jag det är att föredra. Jag har både skrapats låtit det komma naturligt och tagit tabletter. Jag tycker tabletterna var minst psykiskt påfrestande.

Det går inte att kontrollera en graviditet till 100% hur gärna vi än vill. Vi kan göra det vi tror på för att hjälpa till. Vi kan göra KUB-test och fostervattenprov som gör oss oroliga och ibland i onödan. Jag känner till dem som fått osäkra och riskfyllda besked vid dessa test och som det sedan gått bra för. Jag ställer mig mycket tveksam till vad dessa tester skulle göra för nytta för person som mig. Vad skulle jag göra med informationen om ett KUB-test gav oroande resultat. Skulle jag utsätta mig för fostervattenprov som ger högre risk för missfall och även om det gav oroande resultat skulle jag ta bort barnet då? Jag har valt bort dessa kontrollerande former trots att jag är äldre med full respekt för dem som väljer att göra dem.

Vi vill säkra upp livet på ett sätt som inte går. Det finns inget som är säkert. Varje graviditet är en risk och en möjlighet. Varje lyckad graviditet är ett mirakel.

Jag tycker ändå det är sunt att fira och inte oroa sig i förtid, det kan vara helt i onödan. Oron och rädslan för det värsta är oftast värre än när det värsta faktiskt sker. Jag hade loppat bebiskläder berättat för barnen och gått med i massa bebisrelaterade facebookgrupper innan förra årets missöde. Det behöver inte vara bortkastat.

Att involvera barnen är inte heller farligt. Jag tror inte på att skydda sina barn, utan involvera dem i alla delar av livet. Våra barn är med oss i det mesta, vi delar det här livet tillsammans och delar inte upp livet i barn- & vuxengrejer. Barn hanterar det mesta i livet mycket mer naturligt än oss vuxna om de bara får chansen. De tål att se att även vuxna kan bli ledsna och att det inte är farligt.

SATSA  ALLT & LET GO

Den mentala påfrestningen som det innebär att försöka om och om igen och bli besviken eller misstron på sin kropp, äggkvalitén, stressen över sin ålder gör säkert att många inte orkar eller vågar slappna av och vänta. Många som försöker blir provocerade av de runt omkring som säger ”slappna av, det kommer när du inte förväntar dig”, för hur lätt är det? Däremot tror jag att det delvis stämmer. De gånger jag blivit gravid så har jag varit cool. Många som adopterar blir plötsligt gravida när de helt släppt taget och gett upp. Samtidigt är det ju jättemånga som lyckas trots att de verkligen vill och utsätter sig för det pressade läge som IVF eller insemination innebär. Yoga, meditation, akupunktur och zonterapi kan förstås hjälpa till för att hamna i ett mindre forcerat läge.

DSC_0106

Jag tror vi behöver vara beredda på att skapa förändring, vara beredda på att göra jobbet, orka testa allt möjligt och ge det hela en ärlig chans, inte ge upp för att någon läkare dömt ut våra möjligheter pga ålder exempelvis. På fertilitetsguiden kan du läsa solskenshistorier med resor som har verkat omöjliga men med lyckliga slut. Läs HÄR.

Om ni får en motsträvig läkare, sök er vidare, att gå privat kan vara helt avgörande. Efter missfall: be om några möjliga preparat: Lutinus, fragmin eller trombyl och melatonin, ta sköldkörtelprover, spola äggledarna, boosta kroppen med kosttillskott och ta behandlingar enligt TCM (Traditionell kinesisk medicin).

DSC_0113

Sedan är det klokt att låta livet pågå göra andra roligheter och leva lustfyllt i övrigt. Det är lätt att bli totalfokuserad och manisk. Min grundinställning denna gång var att jag redan har ett fantastiskt liv, en grundlycka och att inget egentligen saknas mig.  Det är såklart lätt för mig att säga som har en dotter och en andra påväg och det var mycket jobbigare innan första graviditeten. Hursomhelst så tror jag på att fokusera på lyckan i livet och inte på det vi saknar för att lättare slappna av.

KOSTTILSKOTT OCH ANDRA FRÄMJANDE ÅTGÄRDER

Det kan tyckas ambitiöst, kostsamt och kontrollerat med alla dessa tillskott jag nu kommer att rekommendera men jag resonerade så här: oavsett om det resulterar i en lyckad graviditet eller ej så är detta en god hälsoinvestering för ökat välmående även på andra plan så inget är bortkastat. Bloggen morotsliv beskriver bra ”4 orsaker varför vi behöver kosttillskott idag”. Läs HÄR. Faktiskt inte ett enda av dessa preparat/rutiner är endast främjande för graviditet utan allmänt hälsofrämjande. Om du läser på graviditeteskollen och/eller fertilitetsguiden så listas en rad med kosttillskott som ska vara främjande inför och under gravididtet. Jag har valt ut de som jag tror passar mig bäst, de jag tycker verkar ha mest effektiv verkan.

DSC_0097.jpg

Från mens till ägglossning tog jag: 

  • Q10 +Melatonin för förbättrad äggkvalitet
  • EPA Glandin för tjockare slemhinna (vilket bevisligen fungerat efersom jag inför mina inseminationen mätte slemhinnan och detta preparat gav fina resultat)
  • Colostrum (råmjölk) för att reglera immunförsvaret
  • Folat (ej folsyra). Jag fick tips om att ta folat istället för folsyra eftersom studier visar att man bör undvika folsyra just för att det konkurrerar om upptaket med folat. Läs mer HÄR.
  • D-vitamin + K-vitamin Av en rad olika anledningar. D-vitamin är ett det kosttillskott som jag rekommenderar alla att ta. Läs mer om D-vitamin HÄR. Ny forskning visar även att vitamin D3 kan hjälpa kvinnor som försöker bli gravida efter ett missfall. Den har anti-inflammatoriska fördelar som kan bistå embryot under de tidiga stadierna av sin utveckling, genom att minska aktiviteten hos naturliga mördarceller. När du fyller på med D-vitamin ökar kalciumupptaget från kosten, och K2 behövs för att styra in detta kalcium till benstommen!
  • Magnesium (spray) Magnesium fungerar som en fysisk ”anti-stress-mineral” som minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen. Läs mer om Magnesiumspray och dess fördelar HÄR.
  • Zinzino Balanced oil. Det jag upplever som den mest effektiva omega-källan.  Den innehåller en kombination av vildfiskolja och olivolja, För vegetarianer /veganer rekommenderas ofta algolja istället.

Jag behövde även ta Levaxin (pga sköldkörtelproblem/hypoterios, bland annat viktigt för hjärnans utveckling på fostret) och kortison för överaktivt immunförsvar.

Övriga främjande åtgärder från mens till ägglossning: 

Torrborsta, gör ayurvedisk oljemassage, drick vatten med äppelcidervinäger, inta ingefära, ligg på spikmatta, basta, gör akupressur (jag fick lära mig punkter att trycka på själv) och att 1-2 ggr i veckan innan graviditet självbehandla zonterapipunkter.

Mellan ägglossning och mens/graviditet:

Lägg till bioidentiskt progesteron antingen Lutinus eller progesterall-kräm som du smörjer på tunnare hud. Progestonkräm används även mot PMS- och klimakteriebesvär. Läs mer HÄR.  Praktisera yoga.

 

DSC_0100

 

Jag valde bort övriga främjande åtgärder ovan efter som de har en utrensande och detoxande effekt.

Hela tiden (hela cykeln och även under graviditet): 

Inta: folat (åtminstone t om v 12), D-vitamin + K-vitamin, Magnesium (spray), Levaxin (om du har sköldkörtelproblem), Omegakälla, Lutinus naturligt Progesteron i form av vagitorer till v12 (med en rekommenderad nedtrappning).

 

De sista fyra veckorna innan förlossning: 

DSC_0101

 

Studier visar att äta 6 dadlar per dag ger ett signifikant minskat behov av både syntetsik igångsättning och värkstimulering. Läs mer HÄR.

Att dricka hallonbladste har också visat sig effektivt för att förbereda förlossning, eftersom det innehåller oxytocin/fragrine som låter livmodermusklerna arbeta mera kraftfullt och effektivt under förlossningen och alkaloider som ger ett stöd till livmodern efter förlossningen för att gå tillbaka till sin vanliga storlek, minskar smärta och hjälper till vid mjölkproduktionen. Dessutom är det bra vid graviditetsillamående.

Dadlar och hallonbladste ska intas först från v 35.

För naturligt igångsättning rekommenderas ricinoljedrik:  *Aprikospuré 2 dl * Kolsyrad alkoholfri dryck 1 dl * Ricinolja 20 ml * Mandelmjöl 1/2 dl och den klassiska färdknäppen, samt akupunktur/akupressur.

Klokt är att smörja mellangården med förberedelsolja för att minska bristning vid förlossning.

 

 

Jag valde bort övriga främjande åtgärder (som jag gjorde mellan mens och ägglossning) efter som de har en utrensande och detoxande effekt. Jag vill inte frigöra gifter vilket kan ske vid detoxande åtgärder under graviditet.

Jag kommer snart även dela med mig av förlossningsbrev med önskan om en alternativ förlossning.

Reparera kroppen efter missfall : 

Råsaft (selleri, morot, äpple, spenat, ingefära, citron, grapefrukt, rödbeta), blutsaft, munggroddar, torkade aprikoser, fröknäcke, spenat/persilja/pastej/rött kött/levergryta.

Version 2

Direkt från råsaftcentrifugen.

Den bästa och bredaste kunskapsbanken finns på FERTILITETSGUIDEN. Läs där ni som vill och behöver! Du som har direkta frågor funderingar, feed back back eller tips – jag välkomnar det!

Ni som är nyfikna på min lite snåriga men resa till motherhood via storkkliniken i Danmark kika HÄR.

Slutligen så vill jag också uppmuntra att vi kan tänka i andra banor när det kommer till att berika våra liv med barn. Det kan gå att få barn som singelkvinna eller homosexuell. Det finns de som vill donera både ägg och sperma eller agera surrogatmödrar. Det finns barn som redan kommit till världen och som behöver stöd i form av familjehem, kontaktfamilj eller genom adoption. Adoption behöver inte innebära att åka till andra sidan jordklotet, jag har flera vänner som adopterat äldre barn i länet där de bor. Framförallt så önskar att vi kunde prata om barnlängtan på ett mer öppet och självklart sätt, så vi kunde stötta varandra bättre.

Tack för att du tog dig tid att läsa och hoppas att detta inlägg ska öppna dörrar för dig eller någon du känner!

/Ulrika

 

Version 2

(Klicka på rödmarkerade ord för att lära dig mer…

OBS! Jag står inte bakom annonser som ibland dyker upp på denna sida. Det är inte några jag samarbetar med. I dagsläget tjänar jag inga pengar på bloggen utan skriver för att jag har lust att inspirera mig själv och andra till ett mer lustfyllda och medvetna liv med hänsyn till moder jord, vårt framtida klimat, att giftminimera och skapa mer hälsosamma liv för oss själva och våra barn. 

Följ mig gärna på Instagram: chicandfair eller på Facebook: CHIC & FAIR – ekologisk skönhet, giftfri vardag & vintage love )