Etiketter

,

Att byta ut plastburkar till rostfritt och glas, plastslevar till trä och teflonpannor till gjutjärn var inte så komplicerat men att minimera plast i kyl och frys blev lite knepigare. Plast är lätt, lättstaplat och lättsamt men jag är beredd att tumma på lite bekvämlighet för att leva mer giftfritt.

IMG_4770

För en månad sedan anlände mina bivaxdukar, bee´s wrap som jag förtjust använder till bröd och ost. Dessvärre kan man bara frysa in i dem i max två veckor.
Bioplastpåsar av majs fungerar utmärkt till sopor men inte till bröd, de absorberar fukt vilket innebär att brödet riskerar att bli torrt. Många använder Pingvins sockerrörspåsar men de är tydligen bara 60% sockerrör och 40% plast. så det känns inte som det optimala alternativet.

Att plastbanta kyl och frys har nog varit mitt svåraste projekt på temat hittills men nu börjar det likna något. Det är mat i direktkontakt med mat som jag försöker undvika. Den mesta mat vi handlar kommer i plast men jag brukar raskt flytta över det mesta till mina giftfria förpackningar. Jag handlar det mesta av glas, rostfritt och trä på loppis men det finns även väldigt praktiska, tätt slutande och stapelbara förpackningar på till exempel Ekokul (ekologiska leksaker på nätet)

SJU HETA TIPS FÖR DEN PLASTBANTADE FRYSEN

IMG_5256

1) Linda in bröd i kökshanddukar och lägg i plåtburk när du fryser det. När du sedan plockar fram det flyttar du det till bivaxduk, så slipper brödet bli torrt. Kökshanddukar brukar jag köpa billigt på loppisar. Jag tycker de gamla hederliga är finast.

2) Frys in bullar i plåtburkar inlindade i tygservetter.

IMG_5257

IMG_5260

3) Använd glasburkar till bär och soppor, det fungerat utmärkt att frysa in i glas om du inte fyller burken hela vägen upp. Tätt slutande och väldigt praktiska glasburkar i olika storlekar som tål både frys och uppvärmning i micro och vanlig ugn finns på Ekokul.

IMG_5259

4) Använd rostfria matdosor till överbliven mat, som du hittar på loppis eller giftfria ekobutiker.

IMG_5255

5) Byt ut dina iskubsformar mot rostfria. Jag har hemmagjord buljong i mina.

6) Byt ut dina frysklampar mot rostfritt.

IMG_5164

7) Köp glass i pappersförpackning eller gör egen i rostfria glassformar.

IMG_4775


SÅ PLASTBANTAR DU KYLEN

1) Gör en ostkupa av skärbräda/ eller tallrik med skål över. De gamla fina glaskuporna rymmer väldigt små ostar.

2) Använd glasburkar och rostfria burkar till förvaring av pålägg och matrester.

3) Använd Bee´s Wrap istället för plastfolie/påse till pålägg.

4) Slå in gurka och vitkål i fuktad kökshandduk.

5) Förvara gröna bladgrönsaker i öppen glasburk.

6) Lägg en tallrik över skålen eller en skål över tallriken med överbliven mat.